Stedskompasset
Stedskompasset er et medvirknings- og dialogverktøy som kan brukes i stedsutviklings-prosesser. Stedskompasset (på engelsk The Place Standard Tool) er et skotsk verktøy, utviklet av eksperter på folkehelse, byutvikling og arkitektur.
Stedskompasset fungerer slik at innbyggerne blir bedt om å vurdere deres opplevelse av et konkret område ut ifra 14 temaer. På den måten presenterer verktøyet et øyeblikksbilde av hva innbyggerne identifiserer som både styrker og svakheter ved et område, og gir innbyggerne mulighet til å legge inn innspill til forbedringspotensialer og konkrete løsninger. Stedskompasset kan også bidra til at innbyggere selv initierer tiltak de mener er nødvendige. Verktøyet har også vist seg å være velegnet til formidling av lokalsamfunnets stemme på politisk nivå.
Videre gjør verktøyet det enkelt å legge til rette for dialog både med og mellom innbyggerne, samt internt i kommunen om et utvalgt område.
I Stedskompasset kan folk si hva som er bra nå, og hva som kan bli bedre
Verktøyet kan brukes både som:
- Spørreundersøkelse
- Walk and talk med utvalgte grupper
- Workshoper med utvalgte grupper
Stedskompasset kan altså gi både kvantitative og kvalitative data, og denne kombinasjonen bidrar til å styrke og nyansere funnene som gjøres. Mens kvantitative data gir et generelt bilde av innbyggernes vurderinger av eget nærmiljø, gir kvalitative data mer nyansert kunnskap.
Du kan laste ned Stedskompasset her.
Stedskompasset gir innbyggerne et språk – verktøyet gjør det mulig å sette ord på noe som før var vanskelig å beskrive. Derfor blir det også enklere å kommunisere hva nærmiljøet faktisk trenger. Christel Dahl, folkehelserådgiver i Stavanger kommune
Tips
Rekrutter grupper som typisk er underrepresentert i klassiske spørreundersøkelser til egne fokusgrupper. Dette kan utdype resultatene, øke representativiteten til Stedskompasset, og styrke validiteten til de øvrige resultatene i spørreundersøkelsen.