Bylab er et eksempel på en samskapende metode som kommunen kan bruke for å mobilisere innbyggere og lokale aktører og finne felles løsninger på felles utfordringer i lokalområdet.
Der Stedskompasset gir en rekke innsikter om forbedringspotensialet i utvalgte områder, kan Bylab være en arena for å forstå hvordan vi kan jobbe med å forbedre nærmiljøet i praksis. På en bylab kan kommunen invitere inn ulike aktører fra lokalsamfunnet, som alle spiller en viktig rolle i utviklingen av området. Det kan være folk som bor eller er aktive i det utvalgte nærmiljøet, og aktører som sitter på kunnskap, ressurser eller innflytelse for områdets utvikling, som organisasjoner, politikere, næringsliv og offentlige medarbeidere.
Å etablere en god dialog mellom deltakerne er viktig, slik at nye ideer og løsninger kan oppstå. Styrken ved å etablere en arena som bylab er at folk som ikke vanligvis snakker sammen får mulighet til å møtes, selv ta ansvar for å drive samtalen og utvikle tettere eierskap til utviklingen i nærmiljøet.
Det finnes flere metoder for dialog som kan benyttes på en bylab.