En utfordring i dagens system for samskaping, samarbeid og medvirkning er at det mangler en systematikk i arbeidet. Når kommunen involverer innbyggerne, legger innsatsen seg ofte utenpå de etablerte styringsrutinene og vi står i fare for å overstrekke systemet. Samtidig jobber kommunen ofte i siloer, og samarbeid på tvers er en utfordring.
En viktig del av arbeidet for å utvikle sosialt bærekraftige lokalsamfunn er at kommunen setter et langsiktig mål om å skape en infrastruktur for samarbeid.
En infrastruktur for samarbeid er ikke kun relevant for kommunens mål om å fremme sosial bærekraft. Også andre sektorovergripende og komplekse spørsmål som klimaomstilling har behov for at kommunen arbeider mer helhetlig enn i dag. Samarbeid med og innsats fra innbyggerne er sentralt for å lykkes med den grønne omstillingen.
Skal vi lykkes med å utvikle sosialt bærekraftige lokalsamfunn må vi altså endre måten vi jobber på. Her kommer de fysiske faktorene som er viktig for sosial bærekraft inn: Det bør etableres arenaer for dialog og kunnskaps- og ressursdeling både innad i lokalsamfunnet, innad i kommuneorganisasjonen og mellom lokalsamfunnet og kommunen.