Tre kjerneelementer

Videre er det tre kjerneelementer vi må jobbe for, som alle henger sammen med hverandre:

  • Bærekraft i nabolaget
  • Bærekraft i hverdagen
  • Bærekraft i politiske prosesser

Bærekraft i nabolaget

Handler om grunnverdier som styrker tilknytning til nærmiljøet

Trygghet, identitet og tilhørighet. Å kjenne noen – både nære relasjoner og bekjentskaper – skaper en trygghet og tilhørighet. Dette skaper igjen grobunn for tillit og gjensidighet, og legger grunnmuren for tilhørighet og fellesskap. Høy grad av sosial bærekraft i nabolaget kan gi en følelse av stolthet og en felles historie. Når folk knyttes sammen, bidrar det til å bygge en grunnmur for sosial robusthet i lokalsamfunnet. Det gjør det også lettere å handle i fellesskap for saker som er viktig for lokalsamfunnet.

Bærekraft i hverdagen

Handler om tilgjengelige og godt vedlikeholdte fasiliteter og tjenester som gjør folks liv lettere, og fungerer som arenaer for sosial interaksjon

Å ha lett tilgang til ting som skole, lege, matbutikk, kafé, parker og naturområder er ikke bare en verdi i seg selv for et bedre og enklere hverdagsliv, disse arenaene bidrar også til økt sosial interaksjon – som igjen kan gi bedre nabolagsbærekraft.

Motsatt, hvis det bygde miljø oppleves slitt og forlatt og tjenester er fjernet fra nærmiljøet, påvirker dette den sosiale bærekraften negativt ved at innbyggerne kan få en følelse av å være glemt og oversett. I tillegg kan manglende vedlikehold redusere trygghetsfølelsen i nabolaget.

Et nabolags fysiske kvaliteter påvirker altså muligheten for sosiale interaksjoner – og dermed den sosiale bærekraften i et nabolag.

Tilhørighet er viktig for at nabolaget skal være sosialt bærekraftig.

Bærekraft i politiske prosesser

Handler om at sosial bærekraft skapes i skjæringspunktet mellom flere aktører. Det er viktig med et sett med mekanismer som kobler lokalsamfunnet sammen med resten av kommunen.

Å skape en god relasjon mellom innbyggere og eksterne aktører som sitter på nøkkelressurser for å utvikle nærmiljøet er viktig for å utvikle sosialt bærekraftige lokalsamfunn. Mange ulike aktører har ansvar for ulike deler av et lokalsamfunn, alt fra bygging og vedlikehold av offentlige rom til å tilby gode tjenester. Derfor er et system som ivaretar godt samarbeid mellom disse aktørene og lokalsamfunnet viktig, som kan være samarbeid med for eksempel utbyggere, kommunen og næringsliv.

Sosialt bærekraftige lokalsamfunn handler om et samspill mellom fysiske og sosiale faktorer, hvor fysiske kvaliteter fungerer som grunnmuren i våre sosiale liv. Vi må ha noen felles arenaer som muliggjør utvikling av fellesskap og samarbeid.