Fire rammebetingelser

Kjerneelementene utgjør grunnstrukturer i et sosialt bærekraftig lokalsamfunn. Men for at man skal klare å utvikle disse, er fire rammebetingelser nødvendige:

  • Rettferdighet
  • Kapasitetsbygging
  • Rollefordeling
  • Samskaping

Rettferdighet

Sosial rettferdighet må inn som et bærende prinsipp i kommunens samfunnsplanlegging fra start slik at vi unngår å forsterke en eksisterende skjevfordeling av goder og byrder. Det betyr også at noen områder trenger en særskilt innsats fra kommunen, og at det må jobbes aktivt med å utvikle mer inkluderende former for styring slik at innbyggerne sikres en tydelig stemme i utvikling av deres lokalsamfunn.

Kapasitetsbygging

Vi må sikre at utviklingsprosjekter i kommunene involverer lokalsamfunnets egne ressurser, som er en ressursbank som ofte forblir ubrukt i dagens by- og stedsutvikling. På samme måte må kommunen selv utvikle sin kapasitet til å trekke inn innbyggere i stedsutviklingsprosesser.

Rollefordeling

Hvem har ansvar for hva? Er det innbyggerne, kommunen eller en privat utbygger? Dette er ofte uklart i mange lokalsamfunn. En mer aktiv relasjon mellom innbyggere og kommune, hvor ansvarsområder og roller tydelig defineres og fordeles er viktig for å sikre at lokalsamfunnet utvikles og ivaretas.

Samskaping

Mer inkluderende former for styring og en mer aktiv relasjon mellom kommune og innbyggere krever nye arbeidsmetoder – metoder som skaper tillit mellom deltakerne og gir rom for å tenke ut nye ideer og løsninger. Ideelt sett bidrar samskaping til å åpne politiske styringsprosesser opp for flere relevante aktører, fordele makt og ansvar og utløse ressurser i samfunnsutviklingen.

Til sammen danner de tre kjerneelementene og de fire rammebetingelsene et sett med gjensidig avhengige kjerneverdier i et sosialt bærekraftig lokalsamfunn.

Kjerneelementer og rammebetingelser for sosialt bærekraftige lokalsamfunn