Du må være medlem og innlogget for å se dette innholdet.
Nærområder med spennende og aktivitetsskapende uteområder bidrar til å få folk ut – hele året. Fremsam og Design og Arkitektur Norge (DOGA) samarbeider om å teste ut nye løsninger i norske lokalsamfunn.
Du må være medlem og innlogget for å se dette innholdet.
«Arkitektur og folkehelse» er en satsing fra Design og arkitektur Norge (DOGA) som utforsker sammenhengen mellom våre fysiske omgivelser og hvordan vi har det. Målet med prosjektet er å få folk ut – hele året.
En viktig del av tiltaket er å teste nye løsninger i norske kommuner. Fremsam og DOGA samarbeider derfor om prosjektet Hverdagsreisen, som undersøker hvordan vi kan bygge nærmiljø som fremmer sosiale møter og økt hverdagsaktivitet. Et viktig mål er også å styrke kommuners design- og arkitekturkompetanse i folkehelsearbeidet.
«Hverdagsreisen» samler innsikt om hvordan folk bruker nærområdene sine. Hva er barrierer og drivere for fysisk aktivitet? Hvor og hvordan treffes folk, planlagt eller ikke? Det vi kaller en “hverdagsreise” er den reisen hver av oss gjør fra sofaen og ut i nærmiljøet – til skolen, butikken, jobben osv.
Kommunene som deltar får gjennomført en hverdagsreiseanalyse i et konkret uteområde, samt råd og forslag til hvordan kommunen kan fremme fysisk aktivitet og sosiale møter i det valgte uteområdet.
Hverdagsreisesanalysene gjennomføres av et tverrfaglig team av arkitekter, designere og samfunnsvitere som jobber tett sammen med folkehelsekoordinatorer, planleggere og andre relevante fagpersoner i kommunene. Kostnadene til teamet av arkitekter og designere er dekket av DOGA.
Første del av pilotprosjektet «Hverdagsreisen» ble gjennomført i 2021/2022 og presenterer ny og nyttig kunnskap om medvirkning, folkehelse og stedsutvikling. Les mer om erfaringene fra prosjektet her.
Fremsam og DOGA jobber nå med del 2 av prosjektet, hvor vi både fortsetter med å teste ut Hverdagsreise-metoden i flere kommuner, samt bruker innsikten hentet inn i første runde for å prototype og teste tiltak i Austevoll, en av de første pilotkommunene.
Comte Bureau, som sto for innsiktsarbeidet i første del av prosjektet, har også utviklet en «Do it yourself»-manual for å senke terskelen til å gå i gang med tilsvarende prosjekter selv. Du kan laste ned Hverdagsreise-manualen her.
DOGA ønsker å inspirere kommuner til å tenke annerledes, og har samlet en rekke gode eksempler på aktivitetsskapende uteområder i et helårsperspektiv. Felles for dem alle er at de gjør det enkelt for innbyggerne å ta turen ut.
– Vi må gi folk en grunn til å komme seg ut. Og de grunnene finner du i nabolaget, sier Tord Bakke fra 3RW Arkitekter, som står bak eksempelsamlingen.