Du er her: Hjem › Nyheter › Fem år med folkehelse og livsmestring i skolen – hvordan fungerer det?
Hvordan fungerer det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring i norske skoler? Og hvordan påvirker det elevenes psykiske helse, skolemiljø, skoleprestasjoner og frafall? Det skal forskningsprosjektet Health and Life Skills (HeaLS) undersøke, og ønsker nå å høre fra lærere, skoleledere og skoleeiere i hele landet.
Nederst i artikkelen finner du lenke til en digital spørreundersøkelse.
Elevene lærer å håndtere tanker, følelser og relasjoner
Folkehelse og livsmestring ble en del av det norske læreplanverket i 2020.
– Dette er det største som har skjedd innen psykisk helse og helsefremmende arbeid i norske skoler på mange år, sier Egil Nygaard, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo (UiO) og prosjektleder for HeaLS.
Den nye læreplanen fremhever folkehelse og livsmestring som et tverrfaglig tema som skal prege skolehverdagen og aktualiseres i alle fag. Noe av det elevene skal lære seg er å håndtere tanker, følelser og mellommenneskelige relasjoner.
Utdrag fra Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020 (LK20)
Det finnes ingen nasjonale retningslinjer for hvordan skolene skal praktisere folkehelse og livsmestring, så hvordan dette omsettes til praksis er opp til skolene og den enkelte lærer. Variasjonen er derfor stor når det gjelder hvordan det blir undervist.
Hva fungerer, og hva fungerer ikke?
Hvilken betydning undervisningen i livsmestring og folkehelse har for elevene er usikkert. Det finnes ingen karakterer eller eksamener som kan si noe om elevenes utbytte og faglige utvikling, så dermed vet man svært lite om hvordan folkehelse og livsmestring har gjort en forskjell. Har elevene fått det bedre? Og hvilke arbeidsmåter fungerer best?
– HeaLS skal se på effektene av å undervise i folkehelse og livsmestring og gi ny informasjon om fordeler og ulemper med hvordan skolene utfører undervisningen, sier Nygaard.
Dette for å kunne gi råd til de enkelte skolene om hva de kan gjøre mer av, og hva som eventuelt bør endres.
I undersøkelsen brukes registerdata fra nasjonalt nivå for å se hvordan det går med elevene innen fire områder:
- Psykisk helse
- Skoleprestasjoner
- Skolemiljø
- Frafall i skolen
Digital spørreundersøkelse
HeaLS skal nå samle informasjon om hvordan det tverrfaglige temaet er implementert og utføres i skolene gjennom en digital spørreundersøkelse rettet mot lærere, skoleledere og skoleeiere over hele landet.
Når svarene er samlet inn, skal resultatene formidles tilbake til skolene. Gjennom HeaLS vil man få svar på hva som er gode og mindre gode måter å utføre undervisning i folkehelse og livsmestring på.
Vil du delta i Norges største prosjekt om hvordan vi kan styrke implementering av og undervisning i folkehelse og livsmestring? Eller kjenner du noen det kan være aktuelt for?
Trykk her for å svare på undersøkelsen, eller del denne lenken med aktuelle personer i ditt nettverk: https://heals.nifu.no/undersokelse5
Mer informasjon
Hvordan deltar man i spørreundersøkelsen?
Trykk her for å svare på undersøkelsen. Kryss av for om du er lærer, representant for skoleledelsen eller skoleeier, samt hvor i landet du jobber.
Hva innebærer det å delta?
Deltakelse innebærer å svare på et digitalt spørreskjema som tar ca. 15-20 minutter å besvare. Undersøkelsen stiller spørsmål om hvordan teamet folkehelse og livsmestring forstås og praktiseres. Med praktisering av folkehelse og livsmestring menes både undervisningen i folkehelse og livsmestring og annet arbeid i skolen som medvirker til oppfyllelse av målsetningene for folkehelse og livsmestring i LK20.
Informasjonen fra spørreundersøkelsene vil danne grunnlag for kunnskap om hvordan skoler kan arbeide med temaet folkehelse og livsmestring, og benyttes sammen med annen informasjon til å forstå hvilken effekt ulike måter å praktisere folkehelse og livsmestring har; hva som fungerer bra og dårlig, og for hvem.
Hva får man igjen for å delta?
Deltakere får flere fordeler, blant annet et webinar om funn fra prosjektet (før alle andre får kunnskapen), et refleksjonsopplegg om folkehelse og livsmestring, og beskyttet tilgang til skolens svar sammenliknet med andre (forutsetter nok svar ved skolen til at det blir anonymt)
Hvem er ansvarlig for undersøkelsen?
Undersøkelsen foretas av forskningsprosjektet HeaLS (ledet av UiO, sammen med NIFU) i samarbeid med LIFE (ledet av UiS). Prosjektet er finansiert av Det europeiske forskningsrådet (ERC).
Vil du vite mer?
Du finner mer informasjon om personvern og hva studien innebærer her: https://heals.nifu.no/
Prosjektet har vært tema i podkastene til blant annet Skolelederforbundet og Skolenes landsforbund, kronikk i Skolelederen, og reportasje i Bedre skole.
Ta gjerne kontakt på heals@nifu.no om du har spørsmål.