Stedene vi bor, jobber og oppholder oss har stor betydning for vår helse og livskvalitet. By- og stedsutvikling bør derfor spille en viktig rolle i folkehelsearbeidet, og ikke minst involvere innbyggerne – ekspertene på lokalsamfunnets ressurser og utfordringer.
Stedsutvikling er et av seks sentrale satsingsområder i WHO Healthy Cities-nettverket. Fremsam sitter også i WHOs europeiske task force som kartlegger og formidler kunnskap og erfaringer fra arbeidet med helsevennlig stedsutvikling i europeiske byer og kommuner.
Stedskompasset
Stedskompasset (på engelsk The Place Standard Tool) er et skotsk verktøy, utviklet av eksperter på folkehelse, byutvikling og arkitektur. Verktøyet ble utviklet i 2016 av skotske helsemyndigheter, Glasgow kommune og Architecture & Design Scotland. I 2017 vant verktøyet prisen Excellence in Planning for Well-being. Fremsam ble introdusert for verktøyet gjennom WHO Healthy Cities.
I 2020 piloterte Fremsam verktøyet sammen med flere av nettverkets medlemmer, og fikk svært gode tilbakemeldinger. Deltakerne uttrykte at verktøyet både forenkler og forbedrer medvirkning i stedsutviklingsprosesser. I 2021 lanserte vi derfor en norsk versjon, som kan tas i bruk av alle medlemskommuner og -fylkeskommuner.
Stedskompasset er et multiverktøy! Det er et verktøy for stedsutvikling, folkehelse, innbyggerdialog og samskaping. Samtidig er det et verktøy for alle, da det er lett å ta i bruk og skaper engasjement.
Heidi Eriksson, Indre Østfold kommune
Les også: Indre Østfold styrker innbyggernes stemme
Skaper dialog med og mellom innbyggere
Stedskompasset bidrar til å utvikle gode nærmiljø som fremmer helse og livskvalitet ved at innbyggerne enkelt kan vurdere et områdes fysiske og sosiale aspekter, og ikke minst relasjonen mellom dem.
– Dette er et verktøy som gjør det enkelt å legge til rette for dialog både med og mellom innbyggerne, samt internt i kommunen om et utvalgt område, sier Vigdis Holm, daglig leder i Fremsam.
– Det betyr at Stedskompasset handler om mer enn å samle data. Like viktig er det å legge til rette for inkluderende samarbeid, og skape engasjement og deltakelse i lokalsamfunnet.
Verktøyet er delt inn i 14 temaer som er nøye utvalgt basert på evidens om hvordan de hver for seg og sammen påvirker vår helse og livskvalitet, som f. eks. fremkommelighet, trygghet, estetikk, møteplasser og trivsel.