Hvilke faktorer spiller inn for at ungdommer velger å gå eller sykle til skolen? Dette har forskere sett nærmere på i en nylig publisert studie. Forskerne analyserte data fra 1409 norske ungdommer i School in Motion-prosjektet, og undersøkte både individuelle og miljømessige faktorer.
Funnene viser at det ikke bare er personlige valg, men også omgivelsene som kan spille en viktig rolle for valg av skoletransport blant ungdom. I tillegg ser det ut til at disse faktorene varierer avhengig av kjønn, årstid og avstanden mellom hjem og skole:
- I sommermånedene var sykling (39%) og gåing (37%) de mest populære transportmåtene, mens motorisert transport utgjorde 24%.
- For kortere skoleveier (under 1.6 km) fant forskerne en betydelig forskjell mellom kjønn, med jenter som foretrakk å gå og gutter som foretrakk å sykle.
- For lengre skoleveier ble bratte bakker en hindring for gåing og sykling, mens høyere trafikkeksponering førte til økt sykling.
- Om vinteren var gåing den mest vanlige transportmåten (50%), etterfulgt av motorisert transport (36%) og sykling (14%).
- Det å bo nær medelever økte sannsynligheten for både gåing og sykling blant jenter.
- For skoleveier over 2 km ble faktorer som tilgjengelighet av busstransport, flere gatelys, fravær av bratte bakker og høyere urban sentralitet koblet til økt gåing og sykling.
Studien viser at ungdommens valg av skoletransport påvirkes av et komplekst samspill mellom individuelle og miljømessige faktorer, og at omgivelsene blir stadig viktigere etter hvert som skoleveien øker. Studien fremhever således behovet for å vurdere disse faktorene i arbeidet med å utvikle tiltak som fremmer helsevennlige og mer bærekraftige transportvaner.
Funnene har implikasjoner for beslutningstakere, byplanleggere og forskere som er interessert i å øke bruken av aktiv transport, og kan bidra til bedre tilrettelegging og planlegging for helsefremmende, aktive bomiljøer for fremtidige generasjoner.