Hvordan kan vi utvikle organisasjoner til det beste for både mennesker og miljø? Arbeidsplasser hvor ansatte opplever mening og mestring, og samtidig tar ansvar for at samfunnet beveger seg i en mer bærekraftig retning?

Å skape en fremtid hvor både menneskers livskvalitet og planetens helse ivaretas krever en felles innsats, og organisasjoner og bedrifter spiller en viktig rolle i dette utviklingsarbeidet. Skal vi lykkes med dette målet må vi være mindre opptatt av problemer og mer opptatt av ressurser og muligheter, mener Bjørn Hauger, forfatter og samfunnsviter (Ph.d.). Boken, Organisasjoner som begeistrer, viser hvordan vi kan skape en slik endring.

Strategien heter Appreciative Inquiry, og på denne boklanseringen vil du få høre om hvordan en slik tilnærming kan hjelpe oss med å løfte blikket, og få frem de ressursene vi vet finnes hos alle mennesker og organisasjoner. Vi håper at boken kan inspirere flere organisasjoner og ansatte til å ta et aktivt ansvar for planetens helse og menneskers livskvalitet!
Kom og hør Bjørn Hauger presentere den nye boken på Sentralen i Oslo den 26. september. Det vil også bli korte og spennende innspill fra forskere og praktikere fra det nasjonale og internasjonale fagmiljøet:
  • Professor Kenneth Gergen og professor Sheila McNamee (Tao Institute, USA)
  • Professor Ottar Ness (NTNU)
  • Høgskolelektor Maren Skjelbreidalen (Politihøgskolen)
  • Vigdis Holm og Hildegunn Brattvåg (Fremsam)
  • Elisabeth Paulsen (Samskapingslabben)
  • Thomas Berman (SoCentral)

Tid: Torsdag 26.september, kl. 18.00–20.00
Sted: SoCentral sine lokaler, Øvre Slottsgate 3, i Oslo, femte etasje.

Det vil bli enkel servering med kaffe, te og noe å bite i.

Meld deg på arrangementet her!

Arrangører:
Kommuneforlaget, Fremsam og Samskapingslabben.

Om boka

Boka gir en innføring i hvordan Appreciative Inquiry (AI), en styrkebasert og innovasjonsdrevet utviklingsstrategi, fungerer. AI innebærer et skifte fra problemfokus til å rette oppmerksomheten mot løsninger, ønsker, muligheter og potensialer. Den første utgaven ble lansert i 2008 og er trykt i flere opplag.

Denne reviderte utgaven inkluderer flere teorier, ny forskning, nye metoder og praktiske eksempler som viser hvordan et innovasjonsdrevet utviklingsarbeid kan ledes for å skape vedvarende, dype endringer til beste for mennesker og natur.

Boka har blitt tatt i bruk på en rekke utdanninger innen ledelse, folkehelse, helsefremmende arbeid, og i utdanninger for arbeid med barn og unge. Den har også vært brukt i endringsprosesser i private bedrifter, offentlige tjenester, lokalsamfunnsutvikling og ledertrening.

Forfattere: Bjørn Hauger, Thomas Højland og Henrik Kongsbak