Kap. 1: Det sosialt bærekraftige samfunnet – et felles mål

Sosial bærekraft er, i likhet med økonomisk og miljømessig bærekraft, et felt som favner bredt. Definisjonen på hva et sosialt bærekraftig samfunn er og hvordan vi kan jobbe mot dette målet, avhenger av om du jobber globalt, regionalt eller lokalt og hvilke utfordringer du står overfor. Denne veilederen gir altså ikke en uttømmende fasit for hvordan vi kan jobbe med sosial bærekraft, men presenterer kunnskap og metoder som kan brukes i arbeidet for å fremme sosial bærekraft i norsk lokalsamfunnsutvikling.

Før vi virkelig dykker ned i sosial bærekraft i et lokalsamfunnsperspektiv vil vi starte med å gi en mer overordnet introduksjon av begrepet for å få en bedre forståelse for hva det betyr å jobbe for en sosialt bærekraftig fremtid.

Et sosialt bærekraftig samfunn er et kontinuerlig mål vi hele tiden må jobbe for

Ingen skal utelates

Bærekraftig utvikling er et viktig samfunnsmål for norske kommuner, og FNs Agenda 2030 og de 17 bærekraftmålene står sentralt i dette arbeidet. «Ingen skal utelates» er et av grunnprinsippene i agendaen, som betyr at den utviklingen vi oppnår i årene som kommer ikke skal gå på bekostning av enkeltpersoner, grupper eller land – og spesielt komme de mest sårbare og marginaliserte til gode. Dette er et viktig prinsipp i et sosialt bærekraftig samfunn.

Helt overordnet kan vi si at sosial bærekraft handler om at flest mulig mennesker lever gode liv, både nå og i fremtiden.

Når vi snakker om sosial bærekraft snakker vi om kvaliteter ved et nabolag, lokalsamfunn eller større samfunn som handler om de sosiale forholdene. Det er et samlebegrep for ulike faktorer som påvirker levekårene og livskvaliteten til oss mennesker.

Disse faktorene handler både om at menneskers helt grunnleggende behov møtes, slik som mat, bolig og helse, men også at innbyggerne har tilgang til arbeid, utdanning og gode nærmiljø. I et sosialt bærekraftig samfunn finner vi høy grad av trivsel, tillit, trygghet og tilhørighet, og innbyggere som er engasjerte og deltar i lokalsamfunnet sitt – med reell mulighet til å påvirke hvilken retning utviklingen i samfunnet skal ta.

Sosialt bærekraft er et felles mål
Vi har ikke råd til ikke å satse på sosial bærekraft. Utenforskap og uhelse er kostbart, både for enkeltmennesker og samfunn. Bent Olav Olsen, folkehelsekoordinator i Fredrikstad kommune

Sammenlignet med andre land har Norge høy grad av sosial bærekraft. Men gode levekår er skjevfordelt i Norge i dag. Det samme er innbyggernes mulighet til å påvirke hvordan goder og byrder skal fordeles i samfunnet. Samtidig er økt sosial ulikhet, psykisk uhelse, ensomhet og utenforskap sentrale utfordringer i mange norske kommuner.

Styrker vi det sosiale perspektivet i samfunnsutviklingen kan det bidra til en jevnere fordeling av ressurser, og økt helse og livskvalitet for innbyggerne. Det kan også hjelpe oss med å oppnå miljømessig og økonomisk bærekraft, da vi er helt avhengig av støtte og innsats fra hele befolkningen for å nå disse målene.

Skal vi realisere visjonen om en bærekraftig fremtid må sosial bærekraft bli en kjerneverdi i samfunnsutviklingen.