De aller fleste av oss beveger oss for lite, og mange sliter med ensomhet og de helseproblemene som følger av det. Det er kostbart både for den enkelte og for samfunnet.
Vi vet at både bevegelse og møteplasser henger tett sammen med de bygde omgivelsene våre. Men hvordan bygger vi for bedre folkehelse? Bygger vi oss sykere, eller bygger vi oss friskere? Og hvem skal egentlig ta ansvaret for at folks nærmiljø bidrar til helse og livskvalitet?
DOGA, Fremsam og Tverga jobber alle med å utforske hvordan innsikt i folks hverdagsvalg kan bidra til mer fysisk aktivitet og sosiale møter i nærmiljøet. Vi er særlig opptatt av hvordan vi ved å koble designmetodikk og arkitektur kan øke folkehelseeffekten av det som bygges.
Velkommen til inspirasjon og debatt!
På dette arrangementet vil du få presentert viktige erfaringer og kunnskap om helsefremmende stedsutvikling, og bli inspirert av konkrete prosjekter – blant annet fra DOGA og Fremsams samarbeid Hverdagsreisen.
I tillegg blir det politisk debatt, med fokus på hvordan vi kan omsette kunnskap til handling.
Program
12.30: Velkommen og introduksjon
Ved DOGA, Fremsam og Tverga
Faglig innlegg
Ved Gunnar Ridderstrøm, NMBU
13.00: Debatt
Hvem har ansvar for folkehelse i det vi bygger?
Debattdeltakerne er:
- Gunnar Ridderstrøm, forsker ved NMBU, Institutt for by- og regionplanlegging
- Erlend Svardal Bøe, stortingsrepresentant for Høyre
- Siri Gåsemyr Staalesen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet
- Stine Busborg Sagen, rådgiver i Kristiansand kommune og prosjektleder for SOSLOKAL – et forskningsprosjekt om sosial bærekraft og lokal samfunnsutviklingKristiansand kommune
Ingerid Helsing Almaas er seniorrådgiver i DOGA og moderator for debatten.
13.25: Oppsummering og avslutning