Du er her: HjemNyheterVelkommen til kurs i samskapt utvikling

Du er her: HjemKunnskapslaboratorietVelkommen til kurs i samskapt utvikling

«Samskapt utvikling» er en videreutvikling av Fremsams «Brobyggerkurs», med et tydelig fokus på utvikling av samarbeidskompetanse i møte med komplekse velferdsproblemer.

Folkehelseutfordringer er komplekse problemer som krever tverrsektorielt samarbeid. Dette kurset har som formål å gi deltakerne økt kompetanse om lokale grep og ressurser for en helsefremmende samfunnsutvikling. Kurset vil gi kunnskap og praktisk erfaring i bruk av verktøy for godt samarbeid og felles eierskap og bidra til kommuners utvikling av fellesskapsverdier.

Målgruppen for kurset er ansatte i kommuner/fylkeskommuner som jobber med komplekse samfunnsutfordringer.

Ta med samarbeidsprosjekt

Alle deltakere skal ha med seg et prosjekt som de får mulighet til å konkretisere på kurset. «Samarbeidsprosjektet» kan være en lokal utfordring, et tema, eller et avgrenset prosjekt som kommunen/fylkeskommunen trenger å samarbeide på tvers av sektorer om. Kanskje det eksisterer allerede, eller er noe dere ønsker at skal samarbeides mer om etter kurset.

I tillegg til arbeid i grupper, består kurset av innledninger fra både praksis- og forskningsfeltet. Innlederne kommer fra Fredrikstad kommune, KS, Samskapingslabben, OsloMet og Fremsam.

Kursets moduler

  1. Folkehelsearbeid og nyttige arbeidsformer
  2. Fellesskapets utfordringer: om komplekse problemer. Sosial ulikhet i helse som case.
  3. Samarbeidsdrevet utvikling: samarbeid og samskaping om felles utfordringer, og forutsetninger for godt tverrsektorielt samarbeid. Hva slags støtte finnes for kommuner?
  4. Helsefremmende samfunnsutvikling: ressurser som finnes, og kan utløses i samarbeid, og styrkebasert tilnærming.
  5. Samordning: hva er samordning og hvorfor er dette viktig i møte med felles problemer?

For best mulig nytte av kurset:

Hver kommune eller fylkeskommune deltar med minimum 2 ansatte. Forberedelse til deltakelse:

  • Alle deltakere skal ha med seg et relevant prosjekt eller tema som forutsetter samarbeid på tvers.
  • Deltakerne fra samme kommune/fylkeskommune får tilsendt en interessentanalyse for samarbeidsprosjekt som skal fylles ut før kurset begynner

Hva er komplekse problemer?

Komplekse problemer eller samfunnsutfordringer er slike som ingen sektor eier, men som kun kan løses av et felleskap av aktører. Disse kjennetegnes av at verken problemet eller løsningen er tydelig definert og at forståelsen av problemet gjerne endrer seg over tid. De er ofte kalt gjenstridige problemer eller samfunnsfloker.

I det offentlig er det stadig større oppmerksomhet mot slike systemiske utfordringer. Flere satsinger er de siste årene satt i gang for å støtte kommunen i sitt arbeid med det. «Målrettede samfunnsoppdrag» for forebygging av ungt utenforskap er ett slikt eksempel.